[Not a valid template]

Opleiding

Algemeen

Doordat er in de Egmonden, tot nu toe, geen muziekschool is gevestigd, is muziekvereniging “Eensgezindheid” al vanaf de oprichting, op 1 januari 1913, bezig haar eigen leden op te leiden. De muziekopleiding van de muziekvereniging biedt jonge mensen de gelegenheid om een instrument te leren bespelen, dat wordt gebruikt in de orkesten van de vereniging.

Deze instrumenten vallen onder te verdelen in 3 hoofdgroepen: Koperblaasinstrumenten, houten blaasinstrumenten en slagwerkinstrumenten. Onderstaand de instrumenten die bij ons in de vereniging voorkomen:

Koperblaasinstrumenten Houten blaasinstrumenten Slagwerkinstrumenten
Bugel Sopraansaxofoon Drumstel
Cornet Altsaxofoon Kleine trom
Trompet Tenorsaxofoon Grote Trom
Waldhoorn Baritonsaxofoon Conga
Trombone Bongo
Bariton Xylofoon
Tuba/Euphonium Marimba
Bas (Buis)klokkenspel

 

Op deze instrumenten wordt gespeeld binnen de vereniging. Mensen die een van bovenstaande instrumenten zouden willen gaan spelen, kunnen een opleiding volgen bij de vereniging.

Als je een opleiding wilt volgen bij de vereniging dien je lid te worden van de vereniging. Het volgen van een opleiding houdt dus automatisch het lidmaatschap van de vereniging in.

De muziekopleiding is individueel ingericht. De leerling krijgt individueel per cursusjaar circa 40 lessen van elk 20 tot 25 minuten, afhankelijk van de vordering van de opleiding. Tevens wordt er ook gewerkt aan samen spelen. Als de leerling naar mening van de docent ver genoeg is, mag de leerling in het opleidingsorkest en later ook nog in het fanfare orkest meespelen. De lessen worden in principe gegeven in dorpshuis “de Schulp. De docenten zijn allen afgestudeerd aan het conservatorium. De leerling krijgt een instrument en tevens lesmateriaal in bruikleen van de vereniging.

Als de docent vindt dat de leerling ver genoeg is mag de leerling in het opleidingsorkest meespelen. In het opleidingsorkest zitten leerlingen, maar ook leden uit het fanfare orkest, die de leerlingen verder kunnen helpen bij het leren samen spelen. Voor het opleidingsorkest staat een dirigent die iedereen aanstuurt.

Bij de opleiding van de vereniging willen wij de leerlingen een dusdanig niveau laten bereiken zodat ze deel kunnen nemen aan de muziekexamens. Eén keer per jaar worden er examens afgenomen.  Er zijn een aantal muziekdiploma’s te behalen: opstap 1, opstap 2, examen A , examen B1 en examen B2. Voor al deze diploma’s geldt dat je een theorie- en praktijkgedeelte op dat niveau moet behalen. Door deze examens te organiseren zal er duidelijk groei te zien zijn bij de leerlingen.

Om uiteindelijk naar het fanfare orkest door te kunnen stromen is minimaal een A diploma nodig.

In principe kan iedereen die dat wil een opleiding volgen binnen de vereniging. Het accent ligt echter wel bij het opleiden van jeugd. De jeugd heeft namelijk onze toekomst. De minimum leeftijd is 8 jaar een maximum leeftijd is er niet. Hoe jonger de leerling begint, des te makkelijker zal het gaan.

Omdat niet iedereen onmiddellijk kan bepalen of het muziek maken hem/haar ligt, bieden wij een proeftijd van 5 lessen aan. Deze lessen hebben een ander tarief, zie onder tarieven.

Aan de hand van deze eerste 5 lessen is het mogelijk dat de leerling verder gaat met de opleiding of dat hij/zij stopt. Wij moeten er echter wel bij vermelden dat al het begin moeilijk is. In de eerste periode moeten de moeilijkste technieken worden aangeleerd, er is behoorlijk wat doorzettingsvermogen nodig. Als de leerling door de eerste periode heen is, zal blijken dat je er heel veel plezier aan kunt beleven.

Naast de lessen organiseren wij één keer per jaar het Solistenfestival. De leerlingen laten dan stuk voor stuk iets horen. Ook treden kleine groepjes (ensembles) deze avond op. Het komende Solistenfestival is op 9 februari 2019.

Instrumenten en onderhoud

De instrumenten zijn eigendom van de vereniging en dienen met zorg te worden behandeld. Het kan natuurlijk gebeuren dat er iets aan het instrument gaat mankeren. Vraag het na bij je docent en die zal advies geven. Als het instrument gerepareerd moet worden valt dat altijd onder de verzekering van de vereniging. Bij schadegevallen (vallen, breken, beschadiging) is dat ook het geval. Neem in ieder geval contact op met het bestuur. Ga nooit zelf repareren!

Tarieven

De tarieven om de opleiding te kunnen volgen zijn op dit moment €80,- per kwartaal. Dit komt dus neer op €320,- per jaar. Het lidmaatschap is hierbij inbegrepen net als de lessen, het instrument en het lesmateriaal. Mocht de leerling doorstromen naar het opleidingsorkest of het fanfare orkest dan komt er geen contributie meer bij. Opzeggen kan tot één maand voordat het nieuwe kwartaal ingaat. 

Omdat er in de Egmonden geen muziekschool is gevestigd krijgt de vereniging subsidie van de gemeente voor het opleiden van jonge muzikanten tot 18 jaar. voor de mensen die ouder zijn en toch gebruik willen maken van de opleiding zijn er aangepaste tarieven. Deze worden in overleg vastgesteld. We willen de tarieven zo laag mogelijk houden, om het voor iedereen enigszins betaalbaar te maken.

Met behulp van de gemeente en een bijdrage  uit de verenigingskas, wordt de rest van de kosten opgevangen. De jaarlijkse rommelmarkt van de muziekvereniging is er onder andere voor om die extra kosten te kunnen opvangen.

De lessen in de proeftijd hebben een ander tarief. Voor de eerste 5 lessen betaalt u in totaal €50,-.

Docenten en lesdagen

De lessen worden verzorgd door:

Instrument Docent Lesdag
Bugel, cornet, trompet, hoornCurus ‘Muziek maakt je slim’ Birgitte van Es Woensdag
Saxofoon Marrich Noordmans Dinsdag
Trombone Piet Apeldoorn Dinsdag
Slagwerk Leon Gouda Woensdag/Donderdag

 

Aanmelden

Vul het onderstaande contactformulier in of stuur een e-mail naar opleiding@eensgezindheidegmond.nl, wij zullen uw aanvraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Fout: Contact formulier niet gevonden.